Навършват се 30 години от смъртта на Висоцки
Навършват се 30 години от смъртта на Висоцки / DarikNews. bg
Навършват се 30 години от смъртта на Висоцки
31506
Навършват се 30 години от смъртта на Висоцки
  • Навършват се 30 години от смъртта на Висоцки

Днес се навършват 30 години от смъртта на големия руски музикант и актьор Владимир Висоцки. Той е автор на 700 песни и стихотворения, изиграл е 30 филмови роли.

Неговите песни остават официално непризнати, а много от тях биват забранени в Съветския съюз.

Владимир Семьонович Висоцки е роден на 25 януари 1938 г. и е един от най-известните бардове в Съветския съюз. Работи в театър "Пушкин" (1960-1963 г.), "Театър на миниатюрата" (1963-1964 г.) и в театър "Таганка" (1964-1980 г.). Снима се в киното, като една от най-известните му роли е в филма "Мястото на срещата не се променя" от 1979 г.

Съветският съюз не признава официално песните на Висоцки. Голяма част от тях са забранени. Въпреки това неговото творчество вдъхновява поколения руснаци.

„Главната тема в творчеството на Владимир Висоцки беше човекът - човекът-гора, човекът-параход, човекът-подлец, човекът-герой, влюбеният или мразещият човек. Висоцки - това е човекът. Докато има руски народ и хората говорят на руски език, то те ще слушат Висоцки и ще го помнят", категоричен е Юрий Шевчук, лидер на групата „ДДТ".

Никита Висоцки допълва: „Ако сравните - да кажем тиража на неговите дискове, музикални носители - МР3, DVD-та, CD-та, то той е съизмерим с тиража на съвременните изпълнители, които ги дават по телевизията и правят нови програми. Той е сред лидерите".

Официалната версия за смъртта на Висоцки е сърдечен удар. Има съмнения обаче, че композиторът умира след свръх употреба на алкохол. Единствено вестник „Вечерна Москва" съобщава за смъртта му в Русия. Въпреки това печалната вест обикаля мигновено страната.