Наръчник помага за адаптацията на малчугани в детските градини
Наръчник помага за адаптацията на малчугани в детските градини / снимка: БГНЕС
Наръчник помага за адаптацията на малчугани в детските градини
81606
Наръчник помага за адаптацията на малчугани в детските градини
  • Наръчник помага за адаптацията на малчугани в детските градини

Наръчник за родители на деца в детската градина ще помага за по-лесното адаптиране на малчуганите, които да първи път тази есен ще прекрачат прага на забавачките.
Инициативата е на асоциация „Родители" и се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Европа 2015" към Столична община. Изданието е в тираж 11 000 броя и се разпространява безплатно във всички столични детски градини.

Председателят на асоциацията Цвета Брестничка коментира, че наръчникът допринася за подобряването на диалога между семейството и образователните институции.

Книжката за възрастни със заглавие „Добре дошли в детската градина, родители" има за цел да допринесе за по-лесната адаптация на децата към забавачките, а и да осигури спокойствие на техните родители, че малчуганите се чувстват добре в новата за тях среда. Според Цвета Брестничка детската градина е една от най-важните образователни институции. „Детето излиза от семейната среда и влиза в различни взаимоотношения, не просто на комуникация със своите родители и близки, а групата има различни правила, които детето трябва да усвоява. Най-важните хора, които могат да подпомогнат този процес, са неговите родители и учители. Затова комуникацията между родителите и учителите е ключова", каза тя.

Детската градина е изпитание както за децата, така и за техните родители, споделя Недялка Кацарска, директор на детско заведение в столичния квартал „Слатина". „Наръчникът ще помогне на родителите - да ги успокои малко, да даде ясна представа къде отива детето им", каза тя.

Освен в столичните занимални, наръчникът може да открит и на сайта на асоциация „Родители", където са публикувани и останалите помагала за деца в първи клас.