Най-после отвори врати медицинският център I can too
Най-после отвори врати медицинският център I can too / netinfo

След продължила почти две години кампания за събиране на средства вече отвори врати Медицински център за деца с увреждания в Студентски град. Фондация "И аз мога" успя да набере повечето от необходимите пари за центъра. Идеята популяризираха редица известни музиканти, актьори, режисьори. Тениските "I can too" станаха запазена марка на кампанията.

Медицинският център за деца с увреждания се намира в блок № 11 в “Студентски град”. Въпреки откриването му, той все още не е завършен окончателно. Идеята е да започне да функционира в началото на декември.

Фондация „И аз мога" започна да събира пари за центъра още преди две години. Оттогава е борбата на председателят й Нели Радева с всичко – с институциите, с хората, които не вярват, с тези, които се страхуват да дадат пари за центъра, защото не са сигурни къде ще отидат те. Според Радева да помагаш в България е голям проблем. „Имиджът на думата „фондация" е напълно унищожен и това превръща работата ни в истински ад", казва Нели Радева.

Георги Трендафилов от фондация „Деца с проблеми в развитието" е другият човек, работил много през изминалите две години, за да го има Медицинския център в „Студентски град”. Самият Трендафилов е баща на момче с церебрална парализа. „Още когато преди три години отидох в Германия в подобен център, си казах, че и у нас трябва да има такъв. За него съм отделил много от времето си и от средствата си", споделя Георги Трендафилов.

Едни от най-популярните личности у нас дадоха лицата си за кампанията „И аз мога", като се снимаха с тениски "I can too". Фотосесии направиха Красимир Балъков, Иван Лечев, Таня Илиева, Мартин Захариев, Мария Илиева. Идеята подкрепи дори холивудската звезда Долф Лундгрен. Свилен от „Остава" написа песен за децата с увреждания, а Д2 участваха многократно в инициативите на фондацията, чрез които се събираха пари за Медицинския център.

Вокалистът на Д2 Дидо: „Мисля, че всеки човек трябва да се интересува от това какво става с тези деца. Този дневен център има едно предимство – там ще бъдат заедно група такива деца с увреждания и те ще могат да си контактуват помежду си. Това ще повдигне самочувствието им, ще ги накара да се чувстват добре”.

Ако искате да научите повече за Медицинския център за деца с увреждания, можете да се свържете с фондация „И аз мога" на телефони: 937 78 61, 937 78 62, 937 78 63 с код за София 02.

За да дарите пари за центъра, можете да изпратите SMS на 1415 или да се обадите на телефон 09005 1415. Дарения се правят и на специално открита банкова сметка, която е:

ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ България

IBAN:BG15BPBI79421080910101

SWIFT (BIC): BPBIBGSF

Средствата се събират и чрез продажба на уникални продукти с логото на кампанията. Такива са тениските „I Can Too", които се предлагат в бял и черен цвят. Те са с цена 10 лева и могат да се купят от офиса на фондация „И аз мога" в столицата, който се намира на улица „Гурко" № 12. Продават се и в магазините „345". На сайта icantoo.eu. се предлагат още картички, значки, чанти, гривни.

Всичко за инициативата можете да прочетете на сайта icantoo.eu.