През 865 г. християнството става официална религия в българската държавата и изиграва важна роля за историческото и културното развитие на българския народ. От този момент започва усилено строителство на църкви и манастири.

Още с възникването си българските манастири наред с богослужебната дейност стават културно-просветни и книжовни средища. Именно в манастирите започват работа създателите на славянската писменост и книжнина в България.

Вижте най-известните манастири у нас:

Рилски манастир "Свети Иван Рилски"

Рилският манастир е най-големия манастир в България. Основан е в средата на 30-те години на X в. от отшелника Иван Рилски и учениците му. Иван Рилски е един от първите известни български монаси-отшелници, провъзгласен за светец от Българската православна църква.

Рилският манастир е обявен за национален исторически паметник през 1976 г. и е вписан в книгата на ЮНЕСКО.

Рилски манастир
netinfo

Бачковски манастир "Света Богородица"

Бачковският манастир е вторият по големина в България. Основан е през 1083 г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който е бил доместник на западните войски на византийския император Алексий I Комнин.

В началото се развива като център на грузинското монашество.

Сегашният манастир е построен през 1604 г. върху основите на първоначалната бактурианова църква. Иконостасът в нея, датиращ от началото на 17 в., е един от най-ранните по българските земи.

Троянски манастир "Успение Богородично"

Според летописа на Константин Огненович Троянският е основан в началото на XVII век от няколко атонски монаси отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица.

Троянски манастир
netinfo

Преображенски манастир "Преображение Господне"

Преображенският манастир е най-големия от манастирите разположени около Велико Търново и 4-ти по големина в България. Основан е по времето на Втората българска държава през XIII-XIV век в. Първоначално е бил метох на Ватопедския манастир от Света Гора, но през 1360г. се сдобива с автономност.

Боянски манастир "Св.Панталеймон"

Манастирът се оформя през 1259 година, след като цар Калоян пристроява нова черква към старата, западно двуетажно отделение. Постепенно мястото се превръща в манастир, където в района на църквите се заселват монаси. Новата престройка бива изографисана от талантлив боянски майстор При падането под турско иго е разрушена Боянската крепост, но манастира остава непокътнат

Боянската църква днес е един от най-големите културно-исторически и музейни паметници в България.

Вижте още от красотата на България:

Ледена красота: замръзналият водопад Света Ана (СНИМКИ)

Магическият Смоличански водопад (ВИДЕО/СНИМКИ)

Красивата България: Водопад "Полска Скакавица" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Уникална находка от 1876 година откриха в Троянския манастир