Водопадът "Полска Скакавица" се намира в близост до селата Полска Скакавица и Ръждавица - на 18 километра североизточно от град Кюстендил, на десния бряг на река Струма.
  
Височината на водния пад е около 50 метра, с което водопадът се нарежда на трето място в България. Той е обявен за природна забележителност през 1968 година. Водопадът се образува от десния приток на река Струма – река Широки дол. В непосредствена близост до водопада се намира православният храм “Свети Димитър”.

водопад
netinfo

Около водопада има над 19 вида риби, около 600 растителни вида, характерни само за района, десетки защитени растителни видове, в това число и орхидеи. Това е и единственото място, където се срещат пет вида лястовици.

Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Иван Рилски.

водопад
netinfo

Невероятна прелест на Скакавишкия водопад се подсилва от буйната храстова растителност по скалния склон. През пролетта, когато цъфтят люляците, това е истинско райско кътче. Очарован от невероятната му прелест чешкият учен Константин Иречек отбелязва в своите пътеписи, че Скакавишкия водопад е "най-красивият кът на Балканския полуостров".

водопад
netinfo

Има два начина да стигнете до тези прекрасни места. Първият вариант е да пътувате с влак по ж.п. линията Кюстендил - София и да слезете на ж.п.спирка Скакавица. След около 30 ходене ще стигнете до водопада. Другият вариант е с автомобил. От Кюстендил се преминава през село Ръждавица и се поема по пътя за селата Полска Скакавица и Полетинци. Малко преди да влезете в село Полска Скакавица има указателна табела която ви упътва да завиете надясно по черния път.

Вижте още:

Магическият Смоличански водопад (ВИДЕО/СНИМКИ)

Ледена красота: замръзналият водопад Света Ана (СНИМКИ)

Hай-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Кратко пътешествие до Ниагарския водопад (СНИМКИ/ВИДЕО)