Американската част на Ниагарския водопад може да пресъхне, ако бъде одобрено ново предложение на Службата за парковете в щата Ню Йорк, пише Discovery News. По-рано този месец институцията обяви плановете си да спре временно водата на Американския водопад и Брайдъл Вейл, за да подмени няколко амортизирали моста, които свързват различни части на щатския парк, съобщава агенция „Фокус".

Ниагарският водопад замръзна (Видео)

Бетонните мостове на възраст над едно столетие пресичат река Ниагара, осигурявайки пешеходен достъп до острова Гоут. От изграждането им през 1900 година досега съоръженията са се износили. През 2004 година те бяха затворени и властите разпоредиха изграждането на два временни моста над остарелите бетонни конструкции.

Обмислят да пресушат Ниагарския водопад
netinfo

Нов доклад за въздействието на околната среда посочва, че състоянието на мостовете не позволява да бъдат рехабилитирани и те трябва да се подменят. Официални представители обясняват, че новите мостове трябва да се изградят "на сухо", за да е сигурно, че новите основи са здраво закрепени към речното легло, както и за да се улесни отстраняването на старите мостове след разрушаването им.

Ник Уаленда успя да мине по стоманено въже над Ниагара

Макар че „спирането" на водопадите изглежда като херкулесовска задача, всъщност над 80 процента от река Ниагара тече през канадския водопад Хорсшу (Конска подкова). Водата ще бъде насочена с насип, така че цялата река да преминава през Хорсшу, а по-малките Американски водопад и Брайдъл Вейл ще останат сухи.

Очаква се изграждането на новите мостове да отнеме две години, но водопадите ще бъдат спрени за по-малко от шест месеца.

Обмислят да пресушат Ниагарския водопад
netinfo

За последен път американската страна на Ниагарския водопад е била пресушена през 1969 година, когато инженерни подразделения на армията на САЩ са извършили геоложко проучване, за да изследват ерозията на природната забележителност. Интересно е, че сухите Американски водопади са се превърнали в забележителност сами по себе си и са били посетени от 89790 души само за един уикенд.

Ниагарският водопад се намира на река Ниагара, на границата между САЩ и Канада. От канадска страна е провинция Онтарио, а от американска - щата Ню Йорк.

Названието „Ниагарски водопад" е събирателно название на два големи и едни по-малък водопад. Най-големият от трите, наречен Подковата заради подковообразната си форма, се намира в канадската част. Дължината на Подковата е близо 800 метра. Вторият по големина е Американският водопад, който се намира на територията на САЩ. Дължината му е около 320 метра. Най-малкият водопад е наречен Воалът на Невестата (Bridal Veil). Той представлява тънка водна струя, която се процежда между скалите и падайки надолу се разширява, наподобявайки ефирен булчински воал.

Височината на Подковата и на Американския водопад е около 53 метра. Всяка секунда от ръба на водопада се с оглушителен шум се изсипва водна маса с обем от около 6000 кубически метра. Смята се, че названието „Ниагара" идва от думата „Onguiaahra" в езика на индианците ирокези, която в превод означава „гръмотевична вода".

Обмислят да пресушат Ниагарския водопад
netinfo