Водопадите са природен феномен, при който водната струя на река пада от скален откос, пресичащ речното корито. Те представляват своеобразна природна красота и туристическа забележителност.

Сред землището на китното село Смоличано, област Кюстендил, се намира красивият 15-метров водопад "Света Ана", известен още като Смоличански водопад. Водата пада от варовиков скален ръб и се изсипва в коритото на реката, почти без да докосва отвесните скали. Над водопада има църква, наречена също "Света Ана, която е известна с чудотворните води на чешмата си – аязмо.

Смоличански водопад
netinfo


Ледена красота: замръзналият водопад Света Ана (СНИМКИ)

Според една легенда на това място е загинала девойка на име Ана. Очите й се превърнали в извори, а косите й в падащите от 15 метра водни струи.

водопад
netinfo

Hай-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Мястото е красиво и лесно достъпно. Много хора отиват не само за да се насладят на бумтежа на водата, но и за да посетят църквата "Света Ана". В местността – там където е построена и църквата – е имало древно тракийско светилище с два карстови извора, известни с лековитите си свойства. Чешмата, от която тече същата вода като от водопада е с 12 чучура и с изкусна изработка.

водопад
netinfo

Автор на видеото: looktour.info