/ NOVA
Над 200 деца от цялата страна преминаха Национална лагерна викторина по безопасност на движението по пътищата. Инициативата през тази година се организира съвместно с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата”, ОД на МВР - Бургас, „Ученически отдих и спорт“ към МОН, Съвета по безопасност на движението на деца в София при Столична община и Националния автоинструкторски съюз.

Участниците са на възраст между 7 и 16 години като целта е да се надградят знанията им по безопасност на движението по пътищата. Децата се обучават на основни правила на движението, да познават пътните знаци и да реагират в различни ситуации. Чрез игри и практични уроци те научават не само своите права, но и задълженията си, когато са на пътя. Организират се и уроци по приложно колоездене, а всяко дете решава и листовки, съобразени с възрастта му. В края на обучението се организира състезание за различните групи, за да покажат какво са научили и какви умения са придобили.

безопасност на движението по пътищата
NOVA

Днес бе последният ден от националната викторина, като открит урок за малчуганите изнесе Росен Рапчев от ДАБДП. Той акцентира на основни съвети за безопасност към децата – как правилно да пътуват в автомобила, къде да пресичат и да не позволяват мобилните устройства и други фактори да отвличат вниманието им когато са на пътя. В края на урока децата и техните учители получиха и грамоти за своето участие във викторината.

безопасност на движението по пътищата
NOVA

Инициативата се провежда за 20-а поредна година в Равда, като преминава под слогана „На пътя животът е с предимство: Спри, детето запази!“.