Национален ловен събор на Узана
Национален ловен събор на Узана / netinfo
Около 20 000 души ще се включат в 11 национален събор, посветен на 110-годишнина от създаването на Съюза на ловците и риболовците в България, който ще се проведе на 9 август в местността Узана край Габрово. Очаква се да присъстват президентът Георги Първанов, министри и народни представители.

В събора ще се включат още и президентът на Асоциацията на ловните организации на страните членки на Европейския съюз Жилбер де Тюркхаим, президентът на Немския ловен съюз Йохен Борхе, делегации на Русия, Сърбия, Румъния, Македония, представители на Гръцкия ловен съюз. Участниците в събитието ще бъдат настанени в палатков лагер, разположен на повече от 30 дка площ. Осигурени са 150 палатки, 30 химически тоалетни и 20 пункта за храна.

Община Габрово и местното ловно-рибарско дружество започнаха подготовката за посрещане на гостите още преди седмици. Кметът Томислав Дончев информира, че е извършена деакаризация на поляната, окосяване, подсигурени са места за паркиране. Кулминацията на събора ще бъде в събота. Първите гости обаче се очакват още днес.

В 16 часа председателят на СЛРБ доц. Христо Михайлов ще открие в Дома на хумора и сатирата изложбата "Ловни приключения". Експозицията включва 110 творби на 98 автори от 30 страни. Официален старт на тържествата на Узана ще бъде даден утре в 11 часа. След внасяне знамето на Националната ловна организация Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи молебен за здраве. По-късно започва 5-часов концерт с участието на Ансамбъл на Българската армия, Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, Естрадно-духов оркестър "Севлиево", Родопско трио, Иво Папазов – Ибряма и оркестър"Тракия". В проявата активно се включва и природен парк "Българка", който отбелязва пет години от създаването си.

От полицията призовават гостите и жителите на града към повишено внимание. За утре е предвидена промяна в организацията на движение. Очаква се от днес да започнат да идват първите участници в събора. Според предварителните заявки ловците ще пристигнат с над 120 автобуса, 220 буса и над 500 леки автомобила.