Музейко - най-големият детски научен център в Източна Европа
Музейко - най-големият детски научен център в Източна Европа / снимки: Музейко

Най-големият детски научен център в Източна Европа, създаден с инвестиция от 21 млн. долара, вече е отворен за своите посетители. На 30 септември в присъствието на много гости „Музейко” бе открит официално.

„Музейко” е проект на фондация „Америка за България”, която инвестира в неговото изграждане и поддръжка през първите пет години. В създаването на детския научен център се включиха над 80 учени и преподаватели от български университети, Българската академия на науките, както и различни организации, които работят с деца в областта на образованието, науката и изкуството.

„Музейко” осигури над 300 работни места за български компании, предприемачи, учени и преподаватели, които работиха по планирането и създаването на детския научен център.

На площ от 3500 кв.м в „Музейко” са подредени 13 интерактивни изложби и над 130 интерактивни игри. За разлика от традиционните музеи, където експонатите са изложени зад стъклени витрини с надпис „Не пипай!”, съкровищата на „Музейко” са на разположение на децата. Те са предназначени да вдъхновяват малките посетители и техните по-възрастни приятели да откриват и изследват науката.

Музейко  найголемият детски научен център в Източна Европа
netinfo

В центъра на „Музейко” се намира гигантско дърво, което обединява трите му етажа. Всеки от тях е посветен на различен период във времето: минало, настояще и бъдеще. Епохите са представени със съответните науки - археология, геология и антропология в миналото, природа, архитектура и градоустройство в настоящето, космически технологии, енергия и комуникации в бъдещето.    

Освен основните експозиции „Музейко” предлага още: тераса на покрива с малка градина, стена за катерене и амфитеатър, пространство за игра на най-малките и външна детска площадка.

Музейко  найголемият детски научен център в Източна Европа
netinfo

Впечатляващата сграда на „Музейко” е създадена от Лий Сколник - архитектурна компания, базирана в Ню Йорк, която специализира в проектирането на детски музеи, библиотеки и училища по целия свят. Дизайнът е вдъхновен от Витоша и планините на България. „Малките планини” на детския научен център се облечени в традиционна българска премяна - дърво, текстил и керамика.

„Ние във фондация „Америка за България“ се надяваме „Музейко”да вдъхнови поколения български деца да обикнат ученето за цял живот и по този начин да обогатят себе си и да допринесат за успеха на своята страна”, сподели на откриването на центъра Лин Дафт, председател на борда на директорите на фондацията.

Музейко  найголемият детски научен център в Източна Европа
netinfo