МОСВ и МОМН: Образованието по околната среда ще бъде модернизирано
МОСВ и МОМН: Образованието по околната среда ще бъде модернизирано / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нужна е не еволюция, а революция в насока природосъобразност не само в училищата, а и сред възрастните в България. Това заяви Министърът за околната среда и водите Нона Караджова по време на първата национална кръгла маса в София на тема "Образование по околната среда".

Конференцията има за цел да реши как най-добре да бъде интегрирана културата за устойчиво опазване на околната среда от най-ранната детска възраст.

Министърът обясни, че един от най-важните проблеми в тази сфера от години остава незабелязан, а именно как културните корени влияят на начина, по който обществото възприема и опазва екологичните теми.

Заместник-министърът на образованието Милена Дамянова обясни, че българската образователна система покрива изискванията на Европейския съюз за обсъждане на екологията в училищата, но се предвиждат промени за по-ефективното им преподаване, което се вписва в политиката на министерството, чието мото е "Учене чрез действие".

Визията на министерството е децата да бъдат зачетени като креативни, автономни и активно мислещи личности, способни да взимат информирани решения в полза на общността, както и на своите родители, обясни още Дамянова.