Момчетата също трябва да се ваксинират срещу рак на шийката на матката
Момчетата също трябва да се ваксинират срещу рак на шийката на матката / netinfo

Ваксината, предотвратяваща развитието на рак на шийката на матката и генитални брадавици, ще бъде най-ефективна, ако с нея се ваксинират не само момичетата, но и момчетата.

До този извод са стигнали група изследователи от лабораторията на компанията "Мерк", която е създател на лекарството, съобщава електронният сайт "Медновости". По данни на учените ваксинирането на момичето до 12 години, заедно с допълнителните програми за девойки и жени, може за 30-40 години да намали броя на новите случаи на рак на матката с 78%.

Но ако бъдат ваксинирани и момчета на 11-12 годишна възраст броят на новите случаи на рак на матката ще бъда съкратен с цели 90%. Ваксината “Гардасил”, която се появи на световния пазар през миналата година, може да защити жената от четирите най-разпространени разновидности на човешкия папилома вирус, предизвикващ генитални брадавици и злокачествени тумори на шийката на матката.

През миналата година медицински експерти препоръчаха на американското правителство да направи задължителна ваксинацията на момичетата с “Гардасил” преди да започнат полов живот. Но тъй като заразяването на папилома вирус става при полови контакти, консултантите от "Мерк" поискаха, за да се повиши ефективността на кампанията, да се ваксинират и момчетата. Това предложение най-вероятно няма да бъде прието заради високата цена на курса на лечение с препарата. (БГНЕС)