Мобилен център по кръводаряване стартира в Кърджалийско
Мобилен център по кръводаряване стартира в Кърджалийско / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мобилният център по кръводаряване, който областна администрация Кърджали закупи по европейски проект и предостави на болницата, влиза в действие на 19 април, петък. Тогава ще се проведе първата публична акция за доброволно кръводаряване, в която ще бъде използван специализираният автомобил.

В 10 ч. на площад „България" в Крумовград всеки пълнолетен, който е в добро здраве, може да прояви солидарност към каузата на кръводаряването и да допринесе за преодоляване на недостига от кръв при спешни интервенции.

Високопроходимата линейка е оборудвана с последно поколение медицинска апаратура за кръвовземане, анализ на пробите и съхранението им. Гарантира сигурност на дарителите и на кръвните банки. Покрива на сто процента европейските стандарти и препоръките на Световната здравна организация. Нейната цел е да улесни доброволците в отдалечените населени места и да стимулира активността им.

Подвижната лаборатория ще проведе още три публични акции - на 22 април, понеделник в центъра на Ардино, на 25 април, четвъртък - пред ЦСМП в Кирково и на 14 май, вторник - пред общината в Момчилград. Всички събития са от 10 часа и ще бъдат съпроводени с кратки беседи, раздаване на брошури и срещи с ученици и дългогодишни кръводарители.

Мобилният център е на стойност 413 368 лева и е закупен в рамките на проекта „Доброволно кръводаряване в Родопите (RHO - DONATE)", финансиран от Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция - България 2007-2013", по който Областна администрация Кърджали работи в партньорство с област Хасково и регион Източна Македония и Тракия.

Друти новини от Кърджали