Мила от Марс с награда от Съюза на филмовите дейци
Мила от Марс с награда от Съюза на филмовите дейци / netinfo

"Мила от Марс" на режисьора Зорница София спечели наградата на Съюза на българските филмови дейци /СБФД/ за 2006 г. за игрален филм. Продуцент на филма е Николай Киров от "Киров консулт".

За документално кино беше отличен "България: база данни" на режисьора Юлий Стоянов с продуцент Асен Владимиров от "Профилм".

"Тик-так" на Борис Десподов взе наградата за анимация. Продуцентът на филма Иван Павлов от "Акт-пик" - председател на СБФД, обяви, че предоставя на съюза паричната сума от наградата - 500 лв.

Макар че бях избран за председател на СБФД, след като беше започнала работата по филма, изпитвам известно неудобство, но същевременно не мога да не уважа вота на колегите си, каза Павлов.

Наградите на СБФД бяха връчени тази вечер в Дома на киното на тържество под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов, който награди съюза с плакет, изображение на ритон от Казанлъшката гробница.

Отличията на съюза са малка пластика - "Кристална пирамида" от Ангелина Павлова. Парична сума от 500 лв. имаше само за наградените филми. Техните продуценти получиха и кошница с бутилки вино.

Лауреатите в останалите 15 категории - за женска и мъжка роля, режисура, операторско майсторство и т. н., получиха само статуетка. Те бяха определени предварително от съответните гилдии, а наградените филми - с тайно гласувано днес на Общото събрание на СБФД.