Мелнишко вино ще се лее на фестивала „Златен грозд”
Мелнишко вино ще се лее на фестивала „Златен грозд” / netinfo

За трета поредна година Мелник ще събере любители на виното. Фестивалът на мелнишкото вино „Златен грозд” ще се проведе на 8 и 9 февруари. По традиция гостите на града ще се насладят на разнообразието от вина, произведени в региона, както и на фолклорна програма, представяща местните традиции и обичаи.

Фестивалът ще бъде открит с тържествен водосвет за здраве и плодородие.

В музикалната програма ще вземат участие група „Зорница” при Читалище „Ем. Васкидович”-Мелник, фолклорна група при Читалище „Пробуда”-с.Овчарци, общ.Сапарева баня, танцов ансамбъл с.Слатино, община Дупница, ансамбъл при Читалище „Отец Паисий”-Сандански и ансамбъл „Празник”, община Сандански.

По време на фестивала ще се проведе търг на вина с благотворителна цел, предоставени от избите, след което ще се състои награждаване на победителите в конкурса „Най-добро домашно вино” от мелнишкия район - реколта 2013 г. Тази година за първи път гостите на фестивала ще имат право да дадат оценка за своя фаворит при домашните вина, каза за Дарик Илияна Янудова от Туристическия информационен център в Мелник.

Водещ на празничната програма ще бъде Димитър Туджаров-Шкумбата.

Вторият фестивален ден ще бъде изпълнен  с песните на народната певица Гуна Иванова. За настроението на гостите ще се погрижат още фолклорна формация „Мегдана”-Благоевград, фолклорни групи при Читалище „Климент Охридски”-с.Склаве, самодейни състави при Читалище „Никола Вапцаров”-с.Струма,  фолклорна група „Голешовски фантове”-с.Голешово.

Най-застъпеният сорт грозде в Мелник е Широка Мелнишка - то е уникално с това, че вирее само в нашия район, подчерта Янудова.

Въпреки че Мелник е известен с многовековна история, с природни и архитектурни забележителности, мелнишкото вино  привлича не малък брой чуждестранни туристи, добави тя.

Новини от Благоевград