Литературна вечер отбелязва 60 години от рождението на Иван Методиев
Литературна вечер отбелязва 60 години от рождението на Иван Методиев / netinfo

Литературна вечер, посветена на поета Иван Методиев, ще се състои на 3 октомври в клуб "Иван Вазов", съобщиха от Националния литературен музей и къща-музей "Иван Вазов" - домакин на събитието.

Ако беше жив, Методиев преди месец щеше да навърши 60 години. Той е автор на тринайсет книги, десет от които са издадени приживе. Най-популярните са "Сетива", "Структури", "Пейзажи на душата", "Брод", "Майка на вселената", "Книга на прашинките". Истинският живот на всеки поет са неговите книги, затова и на своята литературна вечер Иван Методиев ще присъства чрез току-що появилите се издания на издателска къща "Стигмати" – две томчета, в които творческият му свят намира своеобразните си проявления, каза поетесата Мирела Иванова.

"За образите и световете" е философско есе, поетика и космогония, обединени от необичайния светоглед на Методиев. Фрагменти от есето вече бяха отпечатани на страниците на "Литературен вестник". Томчето е с послеслов на Антоанета Николова. "Стигмати" преиздава и най-скандалната книга на поета - стихосбирката "Гъзове и облаци", която винаги ще разпалва дискусии с предизвикателното си присъствие в българската литературна традиция.

Във вечерта, посветена на Иван Методиев, ще вземат участие негови колеги, приятели, издатели. Малина Томова от "Стигмати" ще представи новото издание, а за Иван Методиев ще си спомнят Иван Цанев, Калина Ковачева, Румен Леонидов, Иван Матанов, Силвия Чолева. Всеки от тях ще прочете и своето любимо стихотворение от Методиев. Ще присъства и съпругата на поета Мая Методиева.