/ Thinkstockphotos
Има няколко съвсем прости трика, с които да намалим сметките си за ток през студените месеци. В това е убеден енергийният експерт от Велико Търново инженер Петко Ганчев, който над 30 години се занимава с изобретения, свързани с пестенето на електричество и алтернативни източници на енергия.

Българинът плаща стриктно само сметките за ток и ипотечните заеми

Според него трябва да бъдем информирани, последователни и отговорни към домовете си, за да спестим без да стоим на студено през зимата. На първо място експертът поставя осветлението.

осветление
Thinkstockphotos

„Задължително използвайте LED осветление, което е малко по-скъпо, но се избива като пари“, съветва той.  Ако използвате климатик за отопление, специалистът препоръчва да бъде оставен да поддържа 16 градуса. Петко Ганчев обръща внимание и към хладилника.

Оказва се, че честото му отваряне дава отражение на сметките за ток. Мислете бързо пред хладилника, категоричен е той. „Когато стои отворен всичкият студ се изсипва долу и компресорът започва да работи и ви набутва с ток. Това упражнение може да доведе до доста покачване, поне минимум 50 кW“, обясни експертът и подчертава – мислете за електроуредите още докато ги купувате.

хладилник
Thinkstockphotos

Той посочва, че и автоматичната пералня харчи повече през зимата. „Ако има малки деца, се пере всеки ден. Това заедно с бойлера буквално може да ви вдигне разхода от 20 до 100 лева“, посочи той. Причината е обяснима – през топлите месеци водата, която влиза в пералнята е по-топла, а през зимата – студена. Следователно машината използва повече ток, за да нагрее водата до желаната температура.

Обжалваме сметките за ток без да ни спират захранването

Стотинки от сметката за ток може да спестите като изключвате зарядните устройства, които не използвате. Това важи и за всички уреди, които не използвате в момента.

ток
Thinkstockphotos

Петко Ганчев подчертава, че е от изключителна важност да следим часовника на електромерите си. В края на седмицата преминаваме на зимно часово време. Така нощната енергия ще бъде от 22 ч. До 6 ч. Сутринта.

„Хората поне 2-3 пъти в месеца трябва да проверяват дали часовникът на електромера им показва реалния час, за да са сигурни, че отчита адекватно дневната и нощната енергия. Ако има отклонение повече от 10-15 минути, то да звъннат в съответното електроразпределително дружество, да съобщят проблема заедно с абонатния си номер. Служителите са длъжни да реагират – да пренастроят часовника на електромера или да го сменят“, обясни експертът.

Газът поевтинява, парното – не

Той изостря вниманието на потребителите и по друг въпрос – тази пролет бе повишена цената на газа, което предполага, че клиентите на Топлофикация в различните градове трябва да очакват по-високи сметки за парно.