Къде в България можем да отидем на палатка?
Къде в България можем да отидем на палатка? / Thinkstock/Getty Images

Само в София област и в София град има възможност да разпънем палатки край хижи в Ботевград, Долна баня, Етрополе, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Челопеч, Самоков. Хижите и заслоните на Витоша към Българския туристически съюз (БТС) са 18.

Според ограниченията в националните паркове палатките могат да се разпъват само в непосредствена близост до хижите, за да се ползват тоалетните и кошчетата за смет, коментира Венцислав Удев, изпълнителен секретар на БТС. По думите му дивото къмпиране отдавна не се наблюдава в националните паркове.

Разкриването на къмпинг - една от най-лесните инвестиции в туризма

Истинските планирани не създават никакъв проблем с опазването на природата и дори на местата, където няма кошче, събират своите и на "автопланинарите" отпадъци. Най-голям проблем създават еднодневните туристи, които правят пикници на непозволени места.

Въпросът с дивото къмпингуване според Удев може да се реши на ниво община и горски стопанства, които съвместно да актуализират картите на планините, като на тях бъдат посочени местата за къмпингуване, за паркиране на автомобили и кемпери.

Тези карти могат да се предоставят във всички туристически центрове, а контролът по спазването на зоните да е от горските и общинските служби.

Удев разказва, че преди повече от 20 години само в района на Банско е имало 70 000 нощувки, от които едната половината в хижи, а другата в палатки.

Днес обаче туристи на палатка, например на Витоша, могат да се срещнат само в района на Алеко и под Черни връх във връзка с туристическите събори, отбелязва той.

Източник: БТА