Историята на Ордена на тамплиерите и на български
Историята на Ордена на тамплиерите и на български / netinfo

Уникално издание на български език на Официалната история на Ордена на рицарите тамплиери беше представено на Третата международна среща на ордена у нас.

Официалният архивар на Ордена на рицарите тамплиери и автор на книгата Лео Тис лично представи българското издание. Специален гост на събитието беше Саймън Сенклер, личен представител на великия секретар на Ордена и пряк наследник на някогашен велик рицар на Ордена.

На срещата беше представена и дарителската дейност на Приорат България за 2006 г., благодарение на която са дарени над 100 000 лева. Средствата са разпределени между различни учреждения за деца и възрастни хора в неравностойно положение, както и за възстановяване на различни религиозни ценности с историческа стойност.

Една от целите на Ордена е до края на 2008 г. да спомогне за пълното изграждане на старчески дом в Каварна, като общата стойност на проекта е над милион лева.

***

Историята на Ордена на рицарите тамплиери в България започва през 2003 г., когато първите българи тамплиери са посветени в рицарството в Сърбия. Благодарение на сръбския Велик Приорат за първи път в България участват на Конвент на Ордена на тамплиерите. През 2005 г. България е провъзгласена за Приорат – самостоятелен клон на Ордена.