Хиляди вярващи се събират на Кръстова гора
Хиляди вярващи се събират на Кръстова гора / снимка: БГНЕС, архив

Хиляди богомолци от цялата страна пристигнаха още вчера в Кръстова гора, община Лъки, по повод на християнския празник Кръстовден. Те ще присъстват на празничната вечерня в манастира „Св. Троица”, която ще започне от 19.00 ч. и ще бъде отслужена от Пловдивския митрополит Николай, уточни архимандрит Висарион - игумен на манастира „Св. Троица”.

В 23.00 ч. ще започне утринната Света божествена литургия, която ще продължи и след полунощ. От Пловдивската митрополия посочиха, че тази година се очакват над 10 000 богомолци от цялата страна да дойдат на връх Кръста, за да отбележат големия християнски празник Въздвижение на Светия Кръст Господен или Кръстовден.

Идват предимно болни и страдащи хора, които се надяват на Божията милост. По традиция вярващите нощуват на това място, тъй като то е известно с необичайно силната си енергия. Според преданието на този връх някога е имало манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен.

На 14 септември сутринта от 7.00 ч. ще бъде отслужен водосвет на самия кръст - символ на мястото,- до който се стига по стълби, отстрани на които са построени 12 параклиса с имената на 12-те апостоли.