Гърция откупи пръстена на Тезей
Гърция откупи пръстена на Тезей / netinfo

Експертизата на „пръстена на Тезей”, изработен през 15 век пр.н.е., потвърди, че той е истински. Златният пръстен с изображението на бик беше открит преди около 50 години при строителни работи недалече от Акропола в Атина и досега се съхраняваше от семейството на човека, който го беше намерил.

Украшението с тегло 20 грама беше условно наречено "пръстенът на Тезей" по името на митологичния герой, сред които подвизи е и победата на получовека-полубик Минотавър в лабиринта на остров Крит. След завръщането си Тезей става цар на Атина. Пръстенът с размери 2,7 на 1,8 см е бил намерен в през 50-те години.

Експертизата е била поръчана от снахата на мъжа, който го е открил, вече след неговата смърт. Експерти на гръцкото Министерство на културата са установявали оригиналността на пръстена в продължение на 6 месеца и са стигнали до извода, че той е бил създаден на границата на ХV и ХІV век пр.н.е.

Министерството ще заплати на настоящата собственичка на "пръстена на Тезей" 75 000 евро и украшението ще бъде изложено в Националния археологически музей в Атина.