Големите премиери през новия театрален сезон
Големите премиери през новия театрален сезон / netinfo

Първата премиера за новия театрален сезон е на 18 септември в Сатиричния театър. Десислава Шпатова е режисьор на спектакъла "Отделената глава", създаден по романа на Айрис Мърдок. Звездата в постановката е Христо Мутафчиев – шеф на Съюза на артистите в България. Първоначално неговата роля е репетирал Рашко Младенов, но след като той загуби конкурса за директор на театъра настъпиха промени и в разпределението на актьорите за спектакъла. Директор на Сатиричния вече е Павел Васев. Той поема театъра във важен за него сезон – юбилеен, 50-ти. В рамките на него ще е и премиерата на пиесата на Елин Рахнев „Маршрутка”, вече обявена като „спираща дъха комедия”. Неин режисьор ще е Пламен Масларов.

През сезон 2006/2007 в Сатирата ще работи и Мариус Куркински, като режисьор. Репетициите за "Сватбата на Фигаро" от Бомарше започват през ноември, все още няма дата за премиерата. Галин Стоев ще поставя Шекспировата комедия "Напразни усилия на любовта", Младен Киселов - "Старчето и стрелата" от Никола Русев, една пиеса, която у нас не е играна почти 20 години. Знае се, че в афиша на Сатирата ще присъстват и имената на режисьорите Теди Москов и Александър Морфов.

Александър Морфов е режисьор и на най-очакваната премиера в Народния театър– „Дон Жуан”. Спектакълът вече беше представен на Аполония в Созопол, премиерата му на голямата сцена на Народния е планирана за 29 септември.

На 13 октомври е премиерата на "Ах, този джаз". Повече от 70 души работят по спектакъла, който режисира Борис Панкин. Това е първата театрална версия в света на филма на Боб Фос. Аня Пенчева, Нети, Елена Петрова, Николай Сотиров са само част от актьорите, които ще играят в „Ах, този джаз”.

И Народният театър е поканил Младен Киселов да поставя на някоя от сцените му. Киселов ще работи по най-новата пиеса на Константин Илиев - "Бетовен".

Театър „Българска армия”. Там на Николай Ламбрев му предстои да постави за първи път в България пиесата на Вампилов "По-големият син". Крикор Азарян ще работи по "Чайка" от Чехов. Красимир Спасов ще се захване с кримката "Десет малки негърчета" от Агата Кристи. Теди Москов ще поставя "Одисея" от Омир, като премиерата се очаква някъде през пролетта.

От този сезон с нов директор е и театър „Сълза и смях”. Венцислав Кисьов заема мястото на Бойко Богданов. Изненадата, която е подготвил театъра, е завръщането на софийска сцена на режисьора Вили Цанков. Той ще прави „Змей” от Антон Страшимиров. Ивайло Христов отново ще режисира в „Сълза и смях” - "Боси в парка" от Нийл Саймън. Премиерата ще е през февруари.

Освен от Сатирата и Армията режисьорът Теди Москов е поканен за новия сезон и от Малък градски театър „Зад канала”. Той ще постави там "Животно на трона" – това си е неговото заглавие по пиесата на Карло Гоци "Кралят елен".

Явор Гърдев започва през ноември репетиции за "Старицата от Калкута" в Театър 199. Тогава трябва да е приключил и ремонтът в театъра. След него в залата вместо 199 места, вече ще има само 169.