Годишно над 1000 майки в България изоставят бебетата си
Годишно над 1000 майки в България изоставят бебетата си / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Най-малко 100 новородени българчета могат да бъдат спасени от изоставяне, благодарение на кампанията „Не ме изоставяй”, организирана от фондация „За нашите деца”. В рамките на инициативата ще бъдат събирани средства за активна работа с родители, които са в затруднено положение и искат да изоставят детето си.

Всяка година около 1100 бебета се дават за грижа на държавата, директно от родилния дом. В рамките на кампанията от утре започва набирането на средства чрез SMS-и, които ще бъдат използвани за подкрепа на майките в криза, обясни директорът на фондацията Иванка Шалапатова. Ние предоставяме максимално интензивни консултации на родителите като къпане на детето, формиране на семейния бюджет, мобилизиране на близки и роднини, поясни Шалапатова.

Тя каза още, че подкрепата може да бъде и материална, докато кризата отшуми и че финансовият стимул е последната форма на подкрепа, и тя се получава само ако родителите изпълняват ангажиментите си по договор с фондацията.

Старта на кампанията беше даден от заместник-социалният министър Иванка Христова, която подчерта, че по-честа причина за изоставянето не е финансовата, а психологическата, особено при децата с увреждания. .