Започва кампанията „Не ме изоставяй!”
Започва кампанията „Не ме изоставяй!” / снимка: Sofia Photo Agency

Фондация „За нашите деца” започва кампания за борба с изоставянето на бебета. Старт на инициативата ще даде заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова.

Всяка година 1000 българки изоставят новородените си. Кампанията на фондация „За Нашите Деца” ще набира средства чрез SMS-и, които да бъдат вложени в спасяването на 100 бебета от изоставяне в социален дом. През 2007 година социалните работници на фондацията предотвратиха изоставянето на 12 бебета. Специалистите оказаха подкрепа на родилки в столичната АГ болница „Св. София”. Благодарение на емоционална, морална и частично материална подкрепа майките промениха решението си и взеха бебетата си у дома.

Сега децата се развиват добре, а майките им продължават да получават подкрепа от Центъра за обществена подкрепа към фондацията. По данни на Държавната агенция за закрила на детето у нас през 2007 година веднага след раждането си в социален дом са постъпили 1118 бебета. Техните майки са декларирали желанието си да ги оставят за отглеждане от държавата.