Глобалният фонд дава на България 18 млн. евро за борба със СПИН
Глобалният фонд дава на България 18 млн. евро за борба със СПИН / netinfo

Почти 18 млн. евро ще бъдат предоставени на България за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, ако Министерски съвет одобри споразумение за изменение и допълнение за предоставяне на безвъзмездна помощ по Програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". То ще бъде сключено между Министерството на здравеопазването на България и Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. По него за следващите три години се предвижда да бъдат финансирани програми на обща стойност над 17 милиона евро. За целия 6-годишен период сумата е над 32 млн. евро.

Основните целеви групи на Програмата и за следващите години ще бъдат инжекционно употребяващи наркотици - мъже, които правят секс с мъже, млади хора от ромска общност (на възраст 15-25 г.), затворници, млади хора в риск, хора, живеещи с ХИВ. Регионалните инспекции за опазване на общественото здраве ще бъдат поетапно включени в провеждането на биологични и поведенчески проучвания, както и в цялостния механизъм за управление на регионално ниво. Ще се подобри координацията на местно ниво чрез засилване на работата в мрежа и по-широкото участие на заинтересованите страни във вземането на решения, посредством изграждането на местни комитети по СПИН, туберкулоза и полово предавани инфекции.

Очаква се още кабинетът да разгледа и гласува Национален план за действие за реформа в институционалната грижа за деца в България за периода 2008-2011 г. Предвижда се до 2011 г. за децата, напускащи социалните домове да се осигурят преходни и наблюдавани жилища. В документа са заложени оперативни цели, с посочени отговорни институции и срокове за изпълнението им, както и очакваните резултати от тяхното реализиране.