За първи път извън границите на Испания, турнето започва от България
На 26 ноември 2024 г., зала 1 на НДК ще бъде домакин на премиерата на спектакъла ETERNO — изключителен танцов проект, вдъхновен от живота и творчеството на Пабло Пикасо. Тази хипнотизираща продукция, която ще потопи зрителите в уникална комбинация от фламенко, испански танци и модерна хореография, ще стартира световното си турне именно от София.

ETERNO е нещо повече от танцово представление – това е вдъхновяващо изживяване, което пресъздава светa на един от най-емблематичните художници в историята – Пабло Пикасо. Създателят на спектакъла и изключителен хореограф Карлос Родригес, пресъздават емоциите, противоречията и дълбоката страст, които стоят зад шедьоврите на Пикасо.

балет

Чрез сложни хореографски композиции, оригинална музика и завладяващи визуални ефекти, публиката ще преживее самотата и вдъхновението, които са карали Пикасо да твори. Танцьорите и музикантите ще ви поведат на пътешествие през най-интимните и смели моменти от живота на художника, пресъздавайки енергията на неговите картини.

Карлос Родригес:  Винаги съм смятал, че той е художник, който свързва картините си с движението, с естетиката, с нарушаването на нормите, за да създава нови неща. В танца винаги съм бил привърженик на всички тези иновации и търсения, смесване на стилове. Разчитам на много специални артисти, първокласни изпълнители от различни възрасти с много опит. Танцьорите в техните маски отразяват това, което Пикасо е проектирал в творбите си. За художника четката е негово оръжие и негов щит. Краката и ръцете са нашите, докато даваме живот и форма на тази хореография с помощта на музика, светлина и костюми, превръщайки я в действия, които провокират емоция.

Турнето започва тук – не пропускайте шанса да бъдете част от световната премиера!

София неслучайно е избрана за първата спирка от световното турне на ETERNO. Спектакълът обещава да привлече както почитатели на изкуството, така и любители на танца и музиката, които ще бъдат завладени от това единствено по рода си изпълнение.
ETERNO ще бъде представен в две части

Първата част на ETERNO обновява и изследва оригинални естетически форми и концепции, за да издигне и спаси елегантността на испанския фламенко танц, придавайки му драматична свежест и иновация.
Тази част, с наративни елементи, ще предаде на публиката, чрез образи и усещания, какво Пикасо искаше да изрази чрез своето творчество: повече сексуалност, отколкото морал, повече еротика, отколкото войнственост. Тя ще се занимава с най-интимните и лични обсесии на художника. Първата част ще бъде озвучена от оригинална симфонична музика, композирана от Лукас Видал.

Втората част е фламенко сюита, преминаваща през различни стилове на фламенко. Тя ще демонстрира автентичността на артистите, които ще изразят своята същност, движения и емоции с абсолютна свобода.

Оригиналната музика на живо, съчетана с иновативна сценография и невероятно сценично присъствие, ще създаде спектакъл, който ще остане в сърцата на публиката дълго след края му.

Ако обичате изкуството, танца или просто искате да бъдете част от нещо вдъхновяващо и новаторско, ETERNO е преживяване, което не трябва да пропускате.

26 ноември 2024 г., зала 1, начало 19:00, часа.

Билетите са в продажба онлайн ТУК