Експерти откриха грешка в препоръките за кърменето
Експерти откриха грешка в препоръките за кърменето / ThinkStock/Getty Images

Група независими национални експерти в САЩ прецени, че официални препоръки, свързани с кърменето, като например да се избягва ползването на биберони и бебето да бъде хранено изключително от гръдта на майка му през първите дни след раждането му, са неуместни и дори опасни, предаде Франс прес.

Експертите анализирали резултатите от десетки изследвания, за да установят за какъв период жените са подтиквани да кърмят. Заключенията им са, че съветите към отделни индивиди са по-ефикасни от общите директиви за болниците.

Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене

Оказало се, че някои директиви, като тази на Световната здравна организация, че ползването на биберони не е подходящо при кърмене, могат да се окажат дори опасни. Това твърдение е погрешно, уверяват експертите, като отбелязват, че бибероните са препоръчвани, за да се намали рискът от внезапна детска смърт.

Кърменето е полезно за бебетата, майките и икономиката

Експертите не са съгласни също с препоръката бебето да бъде хранено изключително с майчина кърма през първите дни след появата му на бял свят. Заради тази препоръка то може да бъде изложено на риск от обезводняване и хоспитализация, защото понякога са нужни между 4 и 7 дни, за да може майката да разполага с достатъчно кърма.

Приемът само на кърма може да причини бъбречни проблеми при бебетата

Препоръката бебетата да бъдат хранени с майчина кърма през първите 6 месеца след раждането си бе поставена под въпрос от неотдавнашно изследване, което показа, че за някои бебета консумацията на малки количества алергени, като фъстъци, между 4-ия и 6-ия месец след появата им на бял свят има благоприятен ефект.

Източник: БТА