Едуард Сноудън и Борис Немцов са сред претендентите за наградата „Сахаров
Едуард Сноудън и Борис Немцов са сред претендентите за наградата „Сахаров / снимка: БГНЕС, архив

Едуард Сноудън, Надежда Савченко и Борис Немцов са в списъка с шестимата претенденти за наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта "Сахаров" тази година, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на ЕП.

Сноудън, бивш сътрудник на американската Агенция за национална сигурност, стана известен, след като разкри тайната програма за електронно следене на ведомството. Савченко е украински пилот, съден в Русия за съпричастност към убийството на двама руски журналисти в Източна Украйна. Немцов беше руски опозиционер, убит преди половин месеца насред Москва.

В списъка на шестимата претенденти за наградата са Раиф Бадауи - блогърът, осъден на 10 години затвор и 1000 удара с камшик в Саудитска Арабия за оскърбление на ислямските ценности, група пратени в затвора опозиционни деятели във Венецуела, противопоставили се през 2008 г. на избора на Уго Чавес за президент, а също сомалийската активистка Една Адан Исмаил, бореща се за правата на жените.

На 15 октомври ще бъдат определени трима финалисти от обявените шест претенденти, а от тях на 29 октомври ще бъде определен тазгодишният й носител.

Европейският парламент ежегодното присъждане на учредената през 1988 г. награда "Сахаров" за свобода на мисълта. Това отличие се връчва на личности, дали изключителен принос в борбата за правата на човека в целия свят.