Международна конференция
Международна конференция / NOVA
Тя среща бизнеса с институциите и социалните предприемачи от България и Европа
На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации "Партньорство за промяна". Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на бизнеса, институциите и социалните предприемачи от България и Европа. В общ диалог те ще обсъдят как може да се използва силата на социалното предприемачество и иновациите за създаването на по-добър свят за децата и младежите. Мащабното събитие е с вход свободен, а регистрацията вече е затворена поради изчерпване на местата в залата. Затова организаторите са предвидили live stream на сутрешните сесии на конференцията, който може да се гледа във Facebook страницата на Reach for Change България.

В отделните дискусионни панели в програмата участие ще вземат над 40 водещи имена в различни сфери. Някои от участниците и лекторите, които ще се включат от българска страна, са: Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община; Бисер Петков, министър на труда и социалната политика; Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката; Н.П. Сьорен Якобсен, посланик на Кралство Дания; Силва Зурлева, член на борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп; Гжегож Кониечни, изпълнителен директор на ING Bank, клон България, както и шест социални предприемачи – финалисти в конкурса ПРОМЯНАТА - като Емилиян Кадийски – съосновател на Враца софтуер общество, Елисавета Белобрадова – съосновател на Оле Мале, Николета Попкостадинова – основател на Loveguide.

Специално за конференцията в България пристигат и Мария Габриел, Еврокомисар за цифрова икономика и общество, София Брейтхолц – изпълнителен директор на Reach for Change, както и социални предприемачи от пет европейски държави. Сред тях е Желко Кхермайер  – основател на Feelif (Словения) и носител на наградата на  Еuropean Social Innovation Competition за 2017 г.

Той ще изнесе самостоятелна лекция на 27 октомври от 12.45 ч. Тя е с вход свободен и е отворена за посещение без предварителна регистрация, до изчерпване на местата в залата.
Историята на Feelif започва преди 5 години. Тогава Желко Кхермайер попада на предаване за хората с нарушено зрение и техния начин на живот, което го трогва и силно го разстройва, защото показва в каква изолация живеят и колко са недостъпни съвременните технологии за тях. По това време той ръководи успешната дигитална агенция 4WEB и решава, че с неговия екип трябва и могат да измислят как да помогнат на незрящите хора. Представя си, че има как таблетите и смартфоните да се превърнат в устройства, които хората със затруднено зрение да могат да използват в ежедневието си.

Следобеда на същия ден от 14.30 ч. до 17.30 ч. ще се проведе и специализираната “Работилница за управление на социален ефект”, водена от Ида Йохансон, експерт по темата в Reach for Change. Работилницата е с вход свободен, но със задължително предварително кандидатстване.

Международната конференция за социални иновации "Партньорство за промяна" ще завърши с обобщаващ панел, отворен за външни посетители и медии, от 17.30 ч. до 18.30 ч.

Международната конференция "Партньорство за промяна" се организира от Reach for Change – междунардона фондация, имаща за цел чрез мултисекторни партньорства да открива, развива и разраства социални иновации, които подобряват живота на децата и младежите. В България тя е най-позната с петте издания на конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА, организиран съвместно с Нова Броудкастинг Груп. Към момента фондацията подкрепя повече от 100 социални предприемачи в своите Инкубатори в 17 държави в Европа, Африка и Азия.

Конференцията се организира по проект №BG05M9OP001-4.001-0139 "Трансфер на иновативни практики за повишаване на социалното въздействие от дейността на социалните предприемачи", финансиран от ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020г, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ.