Една година без маестро Никола Гюзелев
Една година без маестро Никола Гюзелев / снимка: БГНЕС, архив

Фондация „Никола Гюзелев” и Асоциация „Артемидия” с подкрепата на Министерството на културата представят концерт и изложба In memoriam в памет на големия български оперен певец Никола Гюзелев (1936-2014).

Откриването на възпоменателната изложба и концертът в памет на великия маестро, който със забележително сценично присъствие, неповторима индивидуалност и уникален глас покори най-престижните световни сцени, е на 11 септември в галерия „Средец” на Министерството на културата.

Акад. Светлин Русев ще открие изложбата, а в концерта ще участват пианистите проф. Атанас Куртев, Ивайло Иванов, Йоланта Смолянова, певците Владимир Стоянов, Николай Кърнолски, Добромир Момеков, Емил Желев, както и актрисата Анна Мария Гюзелева.

Изложбата включва близо 50 негови творби (живопис, портрети, рисунки), създадени в периода 1955-1998 г. Концертът същата вечер ще е с изпълнения на някои негови студенти в Българската Академия „Борис Христов” в Рим, както и други талантливи певци, учили с него в Оперната студия „Никола Гюзелев” в София, всички те вече утвърдени изпълнители на световните оперни сцени.

Никола Гюзелев е роден в Павликени на 17 август 1936 г. Още първите години от живота му са белязани със знака на музиката и живописта. Баща му - Николай Гюзелев, по професия градинар, свирел великолепно на цигулка. Майка му била шивачка, но на млади години играела в самодеен театър.

Никола почва да пее от съвсем малък. На 11-годишна възраст той вече изпълнява главната роля в оперната постановка „Малкият цигулар” в родния си град. По същото време той осъзнава, че има и друга дарба - на художник. Така започва да рисува, да пее и да свири, като в различни периоди от детството си вярва, че ще бъде велик художник, ненадминат певец или бъдещ Паганини.

Маестро Никола Гюзелев, доктор хонорис кауза на БАН и комендатор на Република Италия почина на 77-годишна възраст. Носител е на редица престижни отличия и звания, удостояван е и с наградите „Златен век” на Министерството на културата за неговия голям принос в развитието на българската култура.