Домът на хумора учреди Федерацията на разказвачите
Домът на хумора учреди Федерацията на разказвачите / netinfo

Домът на хумора и сатирата стана един от учредителите на Федерацията на европейските разказвачи, съобщават от „Веселата къща”. Това стана на конференция, проведена в Осло, Норвегия. На учредяването са присъствали още 60 други участници от Канада, Дания, Англия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Холандия, Ирландия, Исландия, Норвегия, Полша, Шотландия, Швеция, Швейцария и Уелс.

Поканата към Дома на хумора е била лично отправена от Хайди Далсвен, разказвач и доцент по театрално изкуство в колежа към Университета в Осло, Норвегия. Представителят на Дома на хумора Галина Бонева е била единственият представител на България и първият чуждестранен презентатор. Тя е запознала аудиторията с историята, организацията и развитието на Националната среща-наддумване „Благолаж”, организирана всяка нечетна година от Веселата къща. Оказало се, че първото издание на тази уникална национална изява, която цели да разкрива богатството на българския комичен прозаичен фолклор и да поощрява традиционното българско разказвачество, съвпада по време с началото на ренесанса на разказването на вълшебни приказки, митове и легенди в Западна Европа и скандинавските страни.

По време на конференцията всеки един от учредителите в писмен вид изразява личния си ангажимент към изграждането на Федерацията, поощряването на древното умение да се разказват приказки, саги и легенди и предаването на традиционното разказваческо изкуство от поколение на поколение.