/ ThinkStock/Getty Images
Днес се отбелязва Денят на влажните зони
100531
Днес се отбелязва Денят на влажните зони
  • Днес се отбелязва Денят на влажните зони
С поредица от събития в цялата страна ще бъде отбелязан Денят на влажните зони днес. Датата е избрана, тъй като именно на 2 февруари в Иранския град Рамсар е подписана така наречената Рамсарска конвенция, която цели да съхрани тези важни природни местообитания. В България има 11 влажни зони, обявени за Рамсарски места.
 
Едно от най-известните е Поморийското езеро, където днес ще бъде отбелязан и празникът, разказа Анелия Павлова от "Зелени Балкани".
 
"Учениците от училище "Иван Вазов" от Поморие ще посетят Посетителския център на Поморийско езеро, където пак ще има тематична презентация за влажните зони, климатичните промени. Интересното там е, че учениците ще могат да наблюдават птиците с високотехнологична камера, която имаме съвсем от скоро и която може да приближава все едно си на два-три метра от самата птица, и то с много добро качество. За по-малките сме приготвили арт ателиета, така че за всекиго има по нещо. Входът за Посетителския център е свободен и всеки може да го посети и да научи нещо повече за Поморийско езеро и въобще за влажните зони", каза Павлова.
 
Денят на влажните зони ще бъде отбелязан още на Шабленската тузла, край река Марица в Пловдив и в Дуранкулак.