Днес е Световният ден на хората, страдащи от хемофилия
Днес е Световният ден на хората, страдащи от хемофилия / netinfo

Днес е Световният ден на хората, страдащи от хемофилия. По този повод в София ще се проведе празник на децата-хемофилици. Празникът се провежда в рамките на проекта „Байер Шеринг Академи” за подкрепа правата на пациентите съвместно с Дружеството по хемофилия.

Общият брой пациенти с хемофилия у нас е около 700 души. Близо 100 са децата у нас с такава диагноза. Само 24 от болните имат достъп до постоянна профилактика. Останалите получават необходимото лечение при травми или кризи.

В България специалистите по хемофилия са 17,а центровете в страната, в които пациентите получават навременна помощ едва шест. Лечението се осигурява изцяло от Министерството на здравеопазването.

Хемофилията е заболяване, което засяга мъжете, при което кръвта не може да се съсирва, поради липса на фактори, които правят възможен този процес. Заболяването се предава по наследство при наличие на дефект на Х хромозомите. Заболяването води и до други усложнения - проблеми в мускулатурата и ставите, което изисква и допълнително лечение. Най-добрият начин на лечение е чрез профилактично вливане на липсващия фактор в кръвта на болния.