Диетолози: След постите не започвайте веднага с блажното
Диетолози: След постите не започвайте веднага с блажното / снимкa: Sofia Photo Agency

Тези, които са спазвали 40-дневните коледни пости, след празничната трапеза на Бъдни вечер с няколко постни ястия в никакъв случай не бива да започват веднага с блажните храни. Това съветва диетологът доц. д-р Донка Байкова.

Блажните храни са по-мазни, по-трудно смилаеми и на организма са необходими поне 5-6 часа, за да ги преработи. А ако тежките празнични ястия са обилно гарнирани с различни видове напитки, рискът да си помрачим следващите дни със стомашно-чревни заболявания е голям, заяви за БГНЕС доц. Байкова.

Основният съвет за обилните празнични трапези е да се храним с интервали. Според доц. Байкова трябва да се изчака поне 10-12 часа след Бъдни вечер, преди да преминем към коледната трапеза, най-добре в късния следобед на следващия ден. В противен случай е възможно да се развие възпалителен процес на стомашно-чревния тракт.

Ако сме спазили постите, трябва да се храним с малки количества от различните ястия и да има интервал между отделните видове храни. През втория или третия ден на Коледа диетолозите съветват да се разтоварим и пречистим метаболизма си, като консумираме чай с лимон и мед, плодове и зеленчуци. Най-добрият вариант е през няколко часа да хапваме парче плод и супа или зеленчуков бульон.