/ ThinkStock/Getty Images
Йо-йо диетите, при които рязко се свалят, а след това се качват килограми, носят значителен здравен риск за сърцето при жените, които ги практикуват, пише в. "Дейли мейл".

Колко трябва да ядем, за да сме здрави?
 
Изданието цитира изследване на американски учени от Колумбийския университет. При дамите, които са свалили и отново качили 5 килограма за една година, е наблюдаван повишен риск от болест на сърцето. Практикуващите йо-йо диети имали 65 процента по-висок шанс да се представят зле на тестове за сърцето, одобрени от Американската капдиологична асоциация.
 
Независимо дали става дума за бързо отслабване за летния сезон "за да си влязат в банските", или за новогодишни обещания за по-снажна фигура, подобни колебания в теглото са опасни, констатират учените. Те стигат до тези изводи, след като изследват здравния статус на 500 доброволки с наднормено тегло на средна възраст 37 години, подложили се на диета.
 


Измерено в шепи и пръсти: Колко трябва да е голяма една порция храна?
 
Според д-р Бук Агарвал, загубата на тегло е полезна за сърцето, но трудността идва от това, че в повечето случаи е трудно да се запазят по-ниските килограми. А последвалото наддаване на телесна маса вреди на сърцето.
 
При жените, преживели един или повече йо-йо ефекта, е констатирана с 82 процента по-голяма вероятност да постигнат оптимален индекс на телесната маса. В тази група се наблюдават опасни рискови фактори, като повишено кръвно налягане и кръвна захар, лош холестерол.

Вижте също:

Диетите без мазнини са опасни за здравето

Как да си набавим полезните за здравето 10 порции плодове и зеленчуци дневно?

Заблуди за храненето, които вредят на здравето ни (ВИДЕО)

Популярните диети, които вредят на здравето ни (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА