Доматите могат да забавят развитието на рака на стомаха, но трябва да се ядат целите, установиха италиански учени, цитирани от в. "Дейли мейл".
Откритието ще даде възможност за изследвания как да бъде предотвратяван ракът на стомаха, както и как да се използват диети в подкрепа на обичайните лечения.
Доматът – плод или зеленчук?
Резултатите на учените от центъра за онкологични изследвания в Мерколиано показват, че доматите намаляват способността на раковите клетки да се разпространяват и развиват, както и предизвикват смъртта им. Специалистите са работили с екстракти от сортовете "Сан Мардзаро" и "Корбарино", които са често срещани в страната им. Откритието противоречи на досегашните резултати, според които ползата от доматите се дължи на специфични съединения като ликопена.
Още "доматени" истории:
Осем любопитни, но малко известни факта за доматите
Разкриха защо доматите губят вкуса си в хладилника
Още една важна причина да ядем повече ябълки и домати
За още новини харесайте страницата ни във Facebook
Откритието ще даде възможност за изследвания как да бъде предотвратяван ракът на стомаха, както и как да се използват диети в подкрепа на обичайните лечения.
Доматът – плод или зеленчук?
Резултатите на учените от центъра за онкологични изследвания в Мерколиано показват, че доматите намаляват способността на раковите клетки да се разпространяват и развиват, както и предизвикват смъртта им. Специалистите са работили с екстракти от сортовете "Сан Мардзаро" и "Корбарино", които са често срещани в страната им. Откритието противоречи на досегашните резултати, според които ползата от доматите се дължи на специфични съединения като ликопена.
Още "доматени" истории:
Осем любопитни, но малко известни факта за доматите
Разкриха защо доматите губят вкуса си в хладилника
Още една важна причина да ядем повече ябълки и домати
За още новини харесайте страницата ни във Facebook