Още една важна причина да ядем повече ябълки и домати
Още една важна причина да ядем повече ябълки и домати / ThinkStock/Getty Images

Поредно проучване потвърждава поговорката "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен" - авторите му от САЩ са установили, че консумацията на ябълки или зелени домати може да противодейства на ефекти от стареенето, пише в. "Дейли експрес".

Здравословно хранене според цветовете на дъгата

Изследователи от университета на Айова са установили, че "чудодейни" съединения, срещани в изобилие в ябълковата кора и в кожицата и листата на зелените домати, помагат за подмладяването на мускулите.

Загубата на мускулна маса с напредването на възрастта се дължи на протеин, наречен ATF4, който лишава мускулите от необходимите им да останат здрави белтъци.

Плодовете и зеленчуците и техните лечебни действия

Авторите на настоящото проучване смятат, че въпросните две естествени съединения - урсолова киселина в ябълковата кора и томатидин в ципата и листата на доматите, са в състояние да потиснат стареенето. Изследователите се надяват, че откритието им ще доведе до терапии, които ще помагат на възрастни хора да се поддържат в добра форма.

В тестове с мишки специалистите са установили, че само за два месеца въпросните съединения съществено намаляват свързаните с възрастта мускулна слабост и атрофия и увеличават с 10 процента мускулната маса и с 30 процента мускулното качество.

"Ограничавайки активността на протеина ATF4, тези съединения позволяват на мускулите да се възстановят от ефектите от стареенето", казва ръководителят на изследователския екип професор Кристофър Адамс.

Източник: БТА