Диема вижън иска по 60 -70 стотинки на абонат месечно
Диема вижън иска по 60 -70 стотинки на абонат месечно / Снимка: Sofia Photo Agency
"Диема вижън" иска от кабелните оператори по 60 - 70 стотинки на абонат месечно. Това съобщи Дидие Щтосел - председател на борда на директорите на "Apace media" - фирмата е мажоритарен собственик на "Диема Вижън".

Като цяло за осемте си програми „Диема” иска увеличение от 15 стотинки месечно от абонат, уточни Емил Славчев, генерален директор на "Диема Вижън".

"Диема Вижън" държи правата за излъчване на футболните първенства на Англия и Испания до 2010 година, както и за европейското първенство по футбол през 2008 година. За тези права са платени 12 млн. долара. Засега фирмата не предвижда да препродава права за европейското първенство на някоя от ефирните телевизии, уточни Емил Славчев.

Цените се увеличават, защото Английската футболна федерация е вдигнала цената на правата за първенството от 350 млн. паунда годишно на един милиард паунда, съобщи Дидие Щтосел. За крайните клиенти цената се вдига с една трета, останалата част ще поемат спонсори и рекламодатели, допълни той.

Зрители на програмите на Диема са 10 процента от населението на страната. Средно 370 000 души у нас гледат мач от английската висша лига, уточни Славчев.

От фирмата казаха още, че операторите дават по 50 стотинки на абонат за правата на FOX Life и по 40 стотинки месечно за излъчване на програмата TV 1000.

Въпреки бойкота на някои кабелни оператори програмите на „Диема” и сега се гледат от около 75 процента от населението в страната, каза Славчев. По думите му преговорите с кабелните оператори продължават и скоро хората ще могат да гледат мачовете на английското и испанското футболно първенство.