Делото за разрушения тютюнев склад отива в София
Делото за разрушения тютюнев склад отива в София / DarikNews.bg, архив

Административният съд в Пловдив прати по компетентност в София разглеждането на жалбата на фирма „Одрин 8" срещу заповедта за спиране на събарянето на бившия тютюнев склад в града.

Адвокатите на инвеститора и представителите на Министерството на културата - другата страна по делото, бяха единодушни, че казусът трябва да се гледа в Софийския административен съд, с мотива, че все още няма създадени официални структури на инспектората по опазване на културните паметници.

Затвориха улицата на Тютюневия склад

Стоян Гугушев от наетата от собственика на имота софийска адвокатска кантора заяви, че фирмата-инвеститор ще възстанови разрушената сграда, като в проекта се предвижда изграждане на музей, който ще бъде дарен на Община Пловдив.

Той каза още, че клиентът му ще плати дължимата глоба в размер на 15 000 лева за това, че сградата не е укрепена в законовия срок.

От фирмата щели да внесат и всички дължими данъци към общински бюджет, увери още Гугушев.

Възстановяват тютюневия склад в Пловдив и стенописите му

Сградата беше полуразрушена в началото на март, а жива верига спря инвеститорите да я бутнат изцяло. Кметът Иван Тотев вече заяви, че от фирмата не само не са обезопасили сградата в упоменатия срок, а дори са изпратили уведомително писмо в Община Пловдив, с което подканят общинската администрация да направи това.

От два дни улицата е затворена за движение, поради опасност от срутване на отломки на полуразрушения склад.

От Община Пловдив уведомиха, че ще назначат комисия, която да направи обследване на сградата и в най-кратки срокове да се премине към нейното укрепване.