Деца направиха Витлеемската пещера в католическия храм в Житница
Деца направиха Витлеемската пещера в католическия храм в Житница / снимка: Нова телевизия

С умалено копие на Витлеемската пещера жителите  от пловдивското село Житница се готвят да посрещнат един от най-светлите християнски празници, показа Нова телевизия.

Селото, в което живеят предимно българи с римокатолическо вероизповедание, трескаво се подготвят за тържествената литургия, с която тази вечер католическата общност у нас ще посрещне Рождество Христово. 

Цяла седмица децата от Житница са се трудили, за да построят къщичката. Сглобили за основи четири греди. А за покрив наковали малки летвички. Над тях поставили слама и мъх, за да прилича на истинска. Отзад издигнали намачкана амбалажна хартия, която наподобява скали. Накрая наредили всички герои от притчата за раждането на малкия Исус.

Целта на построената в храма Витлеемска пещера е да запознае децата по един приказен начин с истинското значение на Коледа.

От ранни зори в католическия храм в Житница кипи трескава подготовка за тазвечерната тържествена литургия. Десетина жени доброволно чистят и подреждат храма за празничното посрещане на Бъдни вечер.

Тържествената литургия по посрещането на Рождество Христово започва малко преди полунощ тази вечер и продължава два часа. За повечето католици е важно да бъдат заедно със семействата си в храма.

Източник: NovaNews.bg