Чудотворната икона „Пресвета Богородица-Геронтиса” вече е в София
Чудотворната икона „Пресвета Богородица-Геронтиса” вече е в София / БГНЕС

От Атон в София, в храма "Свети Александър Невски", пристигна копие на чудотворната икона "Пресвета Богородица-Геронтиса". Иконата беше посрещната тържествено на обяд, съобщава БНТ.

Иконата е направена преди няколко години от монасите в манастира "Пантократор" в Атон и е копие на друга икона "Пресвета Богородица-Геронтиса", която е на стотици години и се пази в манастира. Това е единствената в света мозаечна икона Геронтиса, което означава старица или игуменка. Наскоро при посещение в Света Гора варненският митрополит Кирил поискал мозаечната икона за България. Един от монасите пък сънувал, че тя трябва да дойде именно тук, въпреки че я искали от няколко православни църкви.

„Ние трябва да изразяваме своята благодарност към всички, които спомогнаха, за да имаме такива светини в България, да се умножават иконите на пресвета Богородица", каза варненският митрополит Кирил, наместник-председател на БПЦ.

Отец Епифани от манастир "ПантократорСвета Гора заяви, че след пренасянето й от Константинопол в манастира, иконата е направила много чудеса.

Вярва се, че иконата отговаря на молитвите най-вече на възрастни и немощни хора. Опашката в храма обаче беше огромна, да се помолят пред иконата бяха дошли и стари, и млади.

Иконата ще остане в София до обяд на 25 декември. След това ще бъде отнесена и дарена завинаги на храмa "Св. Успениe Богородично" във Варна.