Четвърти Фамилатлон пълни Южния парк с родители с деца
Четвърти Фамилатлон пълни Южния парк с родители с деца / снимка: Асоциация Родители

На 12 май (събота) за четвърта поредна година ще се проведе ФАМИЛАТЛОН, организиран от Асоциация Родители, Националния център за безопасен интернет и Столична община. Фамилатлонът е празник на семейството, спорта, творчеството и здравословния начин на живот, посветен на Деня на Европа - 9 май, и Световния Ден на семейството - 15 май. Движението Фамилатлон се заражда във Франция. Всяка година той събира над 3000 деца с родители на целодневен празник на открито на Поляната с гълъбите в Южния парк.

Официални гости на празника ще бъдат кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на образованието Милена Дамянова, председателя на Държавна агенция за закрила на детето Калин Каменов, посланикът на Дания в България Коре Янсон, кметът на район „Лозенец”.

По време на събитието, подкрепено от „Виваком Фонд" и „Волтарен Емулгел", всяко дете със своите родители ще може да избере своето семейно или индивидуално занимание от Панаира на възможностите. Над 40 спортни клуба са подготвили атрактивни демонстрации и състезания, които ще направят празника забавен, цветен и предизвикателен за осмелилите се да ги изпробват. В програмата са включени бадминтон, капоейра, айкидо, паневритмия, спортно ориентиране, стрелба с лък, роботика, катерене, петанк, йога и още много спортове и забавления. Отново са предвидени множество изненади, които да поддържат духа на гостите на събитието от 11.00 до 16.00 ч. и след това.

Любителите на колоезденето отново ще могат да се включат в Големия велопоход, който ще обиколи Южния парк. За по-малките на възраст, но не и по дух колоездачи ще има два старта на Малкия велопоход около Английските ливади. 

Любимото приключение на много от последователите на Фамилатлон „Малката Европа” ще постави на изпитание уменията за ориентиране на участниците. Тази година на повечето от пунктовете-европейски столици ще има и представители на съответната държава, които ще представят родните си страни с различни изненади.

Героят защитник на децата в интернет Флашко ще радва децата с весело настроение и ще ги упътва към щанда на Българската линия за онлайн безопасност и Националния център за безопасен интернет. Там децата и младежите ще могат да оставят своя рисунка или текст по темите за съвременните технологии и онлайн културата и да научат повече за безопасността в мрежата. Ще се върнем назад във времето със скулптурите от стари компютърни части в конкурса ARTware, които ще бъдат изложени и най-добрите - наградени по време на празника.

Водещи на тазгодишното издание са спортните журналисти на Дарик Инес Павлова и Веско Вълчев. Те ще следят за доброто настроение от голямата сцена на Поляната с гълъбите.

Асоциация Родители
се включи и в инициативата на бТВ „Да изчистим България за един ден”. По време на Фамилатлон каузата за една по-чиста и приветлива околна среда за децата ще бъде подкрепена с редица дейности като конкурса ARTware, прожектиране на снимки, донесени от ентусиастите в почистването и традиционното състезание по почистване „Ябълки за смет”.