Българските научни постижения на изложба в Брюксел
Българските научни постижения на изложба в Брюксел / netinfo

Българските научни постижения и открития ще бъдат показани тази вечер в Кралския природонаучен музей в Брюксел. Организатор на изложбата по повод влизането на България в Европейския съюз е министерството на образованието и науката.

Чрез постери с подробни описания в кралския природонаучен музей ще бъдат представени българските открития със световно значение. По-важните от тях са революционната шест скоростна кутия, изобретена от Румен Антонов през 2002 година, коя то е закупена от най-известните автомобилни компании в света, мистериозният шести тон на сърцето, уловен от професор Иван Митов, преобърнал изследванията в кардиологията, киселото мляко, дължащо качествата си на откритата през 1905 година от д-р Стамен Григоров, „Бактериум Булгарикус”. Първия в света електронен часовник на Петър Петров.

В изложбата са включени още копирната машина и най-отдалечената планета на Земята, също открити от българи. След откриването на изложбата тази вечер в една от залите на Кралския природонаучен музей, ще бъде представен и двайсет минутен филм за българската наука. Той започва с географско описание на това къде се намира България както и факта, че на 01 януари страната ни стана член на Европейския съюз.

Във филма има и кратки представяния на водещи български университети, интервюта с ректори, учени, представители на БАН и с министър Даниел Вълчев. тази вечер на откриването на изложбата са поканени европейски комисари, министри и посланици на страните членки в Брюксел.