Британци дариха Великотърновската болница с апаратура за новородени
Британци дариха Великотърновската болница с апаратура за новородени / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Апарат за обдишване на новородени бебета дари на Неонатологичното отделение на Великотърновската болница фондация на британски граждани, живеещи в България. Средствата за купуването на апарата са били набавяни с различни благотворителни инициативи в рамките на една година по идея на Фондацията „Приятели на Велико Търново”, съобщи за БТА д-р Кина Николова - завеждаща на отделението.

Необходимите средства (40 000 лв.) са били събрани в началото на декември, тогава е сключен договорът за доставка с фирмата-производител, а от днес апаратурата е в отделението.

Благотворителните акции са включвали търг за продажба на мотоциклет, базари с ръчно изработени предмети, коледен бал с маски и др. Към инициативата са се присъединили и дарители, пожелали анонимност, каза д-р Николова.

По думите й досега в отделението се е ползвал апарат отпреди 30 години и нуждата от подмяната му е била спешна. „След кувьозите респираторът е най-важният уред за живота на недоносените бебета”, отбеляза тя.

От началото на 2014 г. фондацията на британските заселници ще започне нова инициатива - за осигуряване на средства за купуване на ехограф за Неонатологичното отделение. През 2013 г. в отделението са били приети 148 недоносени бебета, уточни д-р Николова.