/ Darikradio.bg
Алпинистът Боян Петров представя в книгата "Първите седем" опита си от изкачването на най-високите върхове на планетата. Изданието предстои да излезе скоро от печат, а премиерата ще бъде на 6 февруари от 18.00 ч. в Големия салон на БАН, съобщават издателите.

Разказът на Петров преминава от "прохождането" в планините и младежките мечти, през изпитанията и успехите на първите седем- и осемхилядници, до болката от загубата на приятел, останал завинаги на скалите.

"За мнозина върхът е точка, от която единствено се слиза надолу. За мен обаче той е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел. Тя е още по-трудна, още по-далечна и с времето става все по-желана. Спускам се само, за да се подготвя още по-добре и пак да поема нагоре", споделя алпинистът в предговора към книгата си.

Освен мемоар, "Първите седем" е и първият български наръчник за изкачване на високи върхове. Достигайки Нанга Парбат през 2016 г., Боян Петров добави в актива си осми връх от престижната колекция "Хималайска корона" - изкачването на всички 14 осемхилядника в света, с което беляза началото на нова епоха в българския височинен алпинизъм.

Вдъхновен да разпали устрема към висините у възможно повече хора, спортистът подробно описва физическата подготовка и организацията, предшестващи експедициите към връх над 7000 метра.

Като изследовател-зоолог той съумява да приложи научния подход на всяка крачка от избора на връх и стил на изкачване; изграждането на тренировъчен режим; привличането на спонсори; подбора на подходяща екипировка и определянето на хранителен режим по време на експедициите.