Атрактивно пътуване до Банкя: Пуснаха по релсите „Баба Меца” (СНИМКИ/ВИДЕО)
Атрактивно пътуване до Банкя: Пуснаха по релсите „Баба Меца” (СНИМКИ/ВИДЕО) / снимка: БГНЕС

Един от най-мощните парни локомотиви „Баба Меца” тръгна днес по маршрута София - Банкя - София. Машината е за първи път на релсите след реновирането й. Атракционното пътуване ще се проведе на 17 и на 18 октомври.

ГАЛЕРИЯ: Вижте как „Баба Меца” потегли за Банкя

Локомотивът е произведен през 1931 г. в полския град Познан и е работил до 1968 г. Оттогава е музеен експонат на собствена тяга, т.е. не е стационарен, разказа машинистът Ангел Алексиев пред БГНЕС.

Атрактивно пътуване до Банкя Пуснаха по релсите Баба Меца (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Локомотивът е произведен изцяло за нуждите на българските железници. На него като локомотивен огняр е работил Никола Йонков Вапцаров.

„По онова време са били произведени 20 такива локомотива”, разказа Алексиев. Основното му предназначение било да се движи от София до Перник, транспортирайки тежки въглищни влакове от мини Перник.

Машинистът разказа и че е изключително трудоемко да се работи с такъв парен локомотив, защото „работим трима човека непрекъснато. Трябва и тримата да сме в един определен синхрон, за да вървят нещата. Освен това физическият труд тук е в пъти по-голям”.

Най-малкото това са въглищата, които се прехвърлят, за да се движи локомотивът, уточни той. За една дестинация като тази до Банкя например ще бъдат изразходвани 1-1,5 тона въглища за отиване и връщане.

Ретро локомотивът 4603, или както е популярен „Баба Меца”, е уникален за цяла Европа и света. Това е най-мощният парен локомотив на БДЖ, а в Европа е най-големият тендерен локомотив, който е правен с такава колосна форма, с шест колоси.