82% от публикациите за имигрантите у нас - с информативна насоченост
82% от публикациите за имигрантите у нас - с информативна насоченост / Sofia Photo Agency, архив
82% от публикациите за имигрантите у нас - с информативна насоченост
53973
82% от публикациите за имигрантите у нас - с информативна насоченост
  • 82% от публикациите за имигрантите у нас - с информативна насоченост

От 15 000 публикации за имигранти, отразени в медиите за последните 3 години, 812 засягали проблемите на имигрантите в България, сочи медиен анализ от информационна кампания за интеграция на хора от трети страни. Според специалисти от всичките над 800 материала, 52 са с положително отношение към преселниците, а в 93 се долавял негативния фокус. Най-голямата част от публикациите - 82 %, били с информативна насоченост.

800 публикации за три години далеч не са много, спрямо проектите, реализирани по европейските фондове, които се отнасят до имигрантите. Това увери Ева Любомирова, изпълнител на проекта за информационна кампания: „Целта на нашия проект е да направим максимално голяма информационна кампания. Прави впечатление, че в нашите медии малко се гледа негативно на някакви проблеми. Ние искаме да обърнем посоката да се гледа позитивно".

Според представеното изследване от всичките 812 публикации, обект на анализ, едва 47 са в електронните медии - радио и телевизия, коментира Стоян Стоянов от агенцията, изготвила анализа: „Оказа се, че онлайн медиите, може би защото онлайн медиите са доста повече, имат най-голям дял в отразяване на темата с имигрантите - 394 публикации за дадения период сме открили и анализирали в онлайн медиите. Може би тези медии, които са негативни по отношение на имигрантите, пък са и най-шумни", добави Стоянов.

Като основни изводи, изследването сочи, че медиите отразяват темата за имигрантите най-вече, когато тя се отнася до държавна политика по отношение на преселниците, до проблемите им при достъп до равни условия на труд, до неравното им третиране, както и до престъпления, в които имигрантите са потърпевши или обвиняеми.