390 велосипедисти от 32 населени места участват в кампанията „До работа с колело”
390 велосипедисти от 32 населени места участват в кампанията „До работа с колело” / DarikNews.bg, Йовка Йовчева
390 велосипедисти от 32 населени места участват в кампанията „До работа с колело”
72433
390 велосипедисти от 32 населени места участват в кампанията „До работа с колело”
  • 390 велосипедисти от 32 населени места участват в кампанията „До работа с колело”

390 участници до момента са се регистрирали в кампанията „До работа с колело" на „Волоеволюция". Тази година кампанията е национална и продължава цял месец. До момента в нея са се включили колоездачи от 32 населени места в България, сред които и четири села, съобщиха в ефира на Дарик Михаела Райкова и Орлин Тенчев от „Велоеволюция". Над 35 000 велосипедни километра са изминали от началото на месец май участниците в надпреварата. За да участвате в кампанията трябва да се регистрирате като отбелязвате редовно колко километра сте изминал дневно до работа, до пазара, до учреждения, до училище или до среща с приятели.

На 31 май, когато ще бъде и традиционното шествие на колела в София, ще бъдат отличени най-велосипедните работещи в България в няколко категории. Михаела Райкова и Орлин Тенчев се шегуват, че дъждовният май дотук прави опит да „саботира" кампанията и колоездачите:

„Има заговор на метеоролозите, дъждовете гледат малко поне да спазват работното време".

„Първото важно нещо е маршрутът ти да не минава през някой парк, където няма алеи, защото там в калта няма спасение. Но пък ако имаш калници, хубав дъждобран и дъждобран за раницата, няма да имаш много проблеми в дъжда", съветва Михаела Райкова и допълва: „Да караш в задръстване е доста безопасно, защото колите са си спрели, а ти си минаваш, но винаги трябва да имаш предвид, че в дъждовно и мрачно време е хубаво да си облечен в ярки дрехи, да имаш светлоотразители и стопчета - задължително червена светлина отзад, за да може да те виждат шофьорите, защото ако не ни виждат, няма как и да ни пазят".

„Нашата обща цел е да привлечем все повече хора към идеята да карат колело. Ще раздаваме награди в най-различни категории - Най-велосипеден град, Най-велосипедно село, за човека, който най-много дни е карал колело, за този, който е навъртял най-много километри. Миналата година тази кампания беше проведена за първи път. Тогава беше само в София. Тази година е национална. Даже в момента мисля, че Бургас диша във врата на София. Вече сме в средата на кампанията, а изминатите километри с колело са повече от миналата година", разказа още Михаела.

„Важно е велосипедистът като се озове на кръстовището, да знае как да го пресече. Не трябва да слиза от колелото, да го бута и да пречи на пешеходците. От друга страна не трябва да маневрира между колите, за да се изнесе в лентата, в която трябва да мине. В София го има този проблем, все още няма решения за кръстовищата", допълни Михаела Райкова.

„Колкото повече велосипедисти има по улиците, толкова по- безопасно ще карат те", убеден е Орлин Тенчев.