30 години от подвига на Христо Проданов на Еверест
30 години от подвига на Христо Проданов на Еверест / снимка: DarikNews.bg
30 години от подвига на Христо Проданов на Еверест
71892
30 години от подвига на Христо Проданов на Еверест
  • 30 години от подвига на Христо Проданов на Еверест

Днес се навършват 30 години от първото изкачване на българин на най-високата точка на света - Еверест. Експедицията през 1984 г. е проведена при специална подготовка и голямо обществено внимание.

Екипът - с ръководител Аврам Аврамов, достига до базовия лагер на 5350 метра височина на 18 март. И в следващите дни започна бавното изкачване, чрез изграждане на базови лагери. Заместник на Аврамов е Христо Проданов - първият българин, изкачил Еверест. Той обаче остава завинаги в ледовете на Хималаите, след като на слизане го застига буря и му се налага да пренощува на открито - сам, без спален чувал и кислородна маска.

На 19 април са изградени пет лагера, като последният е издигнат на височина 8120 метра, на около 728 метра под Джомолунгма. На 20 април Христо Проданов и местният водач шерпът Ринджи тръгват за върха без кислород. Шерпът се отказва, но Проданов продължава сам. В 18.10 часа се обажда по радиостанцията, че е на върха. Той е първият българин, изкачил Еверест. Постижението му тогава буди възторг не само заради решението му да изкачи върха сам, но и заради това, че не носи кислородна бутилка. На най-високата точка на света той стои половин час, след което започва да се връща. След три часа се обажда в базовия лагер, като информира, че ще прави бивак за през нощта. На следващия ден започва спасителна операция.

Людмил Янков достига 8500 метра в 21.00 часа, но не открива Проданов, който остава там завинаги.

След него по време на същата експедиция върхът е изкачен на 8 и 9 май от Методий Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков и Николай Петков.

През годините има различни интерпретации за това дали Христо Проданов извършва подвиг или поведението му безразсъден егоизъм.

Наскоро ръководителят на експедицията Аврам Аврамов, обвиняван за тактически грешки и решения, за първи път публикува личния си дневник, писан на 5350 метра височина.

„В цялост моят отчет, защото се опитаха навремето да го поправят, да кажат, че те са по-главни, въпреки че са виждали Еверест само на снимка. Аз пък бях там. Лошото е, че затриха някъде или не искат да покажат 60 касети записи от радиостанциите. Смятам, че почти всички грешки, които са допуснати и от мен, защото независимо от това, че съм бил само ръководител, а не и пряк участник да се катеря там, и от останалите момчета. Всеки е допускал грешки. За нищо не съжалявам, лудите в света винаги са били носители на големите открития. Луди е имало и ще има винаги", каза за Дарик Аврамов.