200 деца участват в национален скаутски лагер в Земен
200 деца участват в национален скаутски лагер в Земен / netinfo

Двеста деца на възраст между 8 и 18 години участват в национален скаутски лагер "Струма 2007" в град Земен, Пернишка област. Той ще продължи до 15 август и е под знака на 100-годишнината на скаутското движение в света, съобщиха от скаутски клуб "Кафяв мечок".

Заедно със свои връстници от Франция и Гърция децата ще придобият умения за оцеляване сред природата и за работа в екип. Те ще развият и своята спортна активност.

Вчера към лагерниците се е присъединила и група на Организацията на българските скаути /ОБС/, която като член на Световната организация на скаутското движение, е участвала в 21-то Световно скаутско джамборе в Англия миналия месец, уточниха организаторите.

Българските скаути са добре подготвени, но нямат високо самочувствие, отбеляза ръководителят на клуб "Кафяв мечок" Ваня Динова. Тя припомни, че скаутското движение е едно от най-масовите и авторитетни младежки организации. Мотото на младежите-скаути е "Бъди готов", допълни ръководителят на клуб "Кафяв мечок".

В страната има скаутски клубове в повече от 20 града. Те имат целогодишна работна програма, която включва ежеседмични излизания сред природата през почивните дни. Продължителността на членството на децата в организацията е около 2-3 години, поясни Ваня Динова.

За организирането на подобен скаутски лагер са необходими около 10-15 хиляди лева, посочиха организаторите.

Лагерът ще бъде закрит вечерта на 14 август.